Estetiska programmet – för dig som älskar media

För vissa (som är lite äldre och sökt till universitet och högskola) så kom antagningsbesked 1 för ett tag sen. För de som fortfarande väljer gymnasie tänkte jag slå ett slag för estetiska programmet.

För den som är intresserad av en karriär inom media eller som älskar att arbeta med formgivning och foto är det estetiska programmet ett gymnasieprogram som kan vara intressant. Man har möjlighet att välja mellan flera typer av inriktningar och får chansen att uttrycka sin kreativitet dagligen. Vid sidan om den estetiska utbildningen läser man kärnämnen som samhällskunskap och engelska så att man skaffar sig tillräcklig kompetens för eventuell vidareutbildning. Det estetiska programmet ges bland annat på Xenter i Stockholm och syftar till att utbilda eleverna inom områden som foto, radio, tv, film och animation (Läs mer om hur det är att arbeta inom dessa områden här.). Man får under utbildningen pröva på hur det är att arbeta i en tv-studio och har många olika lokaler till sitt förfogande.

Praktik på estetiska programmet

Under årskurs tre får man chansen att göra praktik på ett företag som är verksamt inom mediabranschen. Detta är ett utmärkt tillfälle att testa sina kunskaper i praktiken och man får samtidigt chansen att knyta kontakter som kan visa sig värdefulla i framtiden. Årskurs tre innebär också att man kan välja en spetsutbildning så att man får lära sig mer nischade saker som kan vara användbara för en specifik karriär. Efter avslutad utbildning på estetiska programmet är man väl förberedd för vidare studier på högskola eller universitet. Många väljer också att kliva direkt ut i arbetslivet. För den som älskar att uttrycka sig kreativt och som vill lära sig kanalisera sin kreativitet inom ett visst område är detta gymnasieprogram ett alternativ som det lönar sig att överväga. Man får chansen att arbeta med den senaste tekniken och får också lära sig samarbeta med andra. Vid sidan om kreativa moment så ingår också regelrätt utbildning för att lära en att hålla deadlines och bli mer organiserad.

Leave a Reply